Dette er de vanligste tingene vi bruker et forbrukslån på

Linda Holzerland8 oktober 20199min
pexels-negative-space-34577

Dette er en betalt annonse fra Banqr AS v/ lånepenger.no.

Lurer du på hva du kan bruke et forbrukslån på? Her skal vi gå igjennom de vanligste områdene som et forbrukslån kan brukes på. På generell basis har vi ikke noen problemer med å bruke opp alle pengene vi låner, spørsmålet er om vi bruker pengene på et smart bruksområde.

Refinansiering av gjeld

Ved å refinansiere betyr det at du tar opp ny gjeld og bruker den nye gjelden på å betale ned dyrere gjeld, som du sitter med fra før.

Poenget med å refinansiere er å låne penger som er billigere for å betale tilbake penger som er mer kostbart for deg å låne. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) kom i 2015 med en undersøkelse om bruk av forbrukslån, der kom det frem at 30% av alle som tar opp forbrukslån bruker pengene på refinansiering av gjeld.

Ved å refinansiere får du også samlet alle dine lån på ett sted. Dersom du har fem kredittkort vil du også få fem regninger hver eneste måned. Hvis du synes det er vanskelig å betale på alle kortene månedlig er det enkelt å havne i en situasjon hvor kreditorene ringer hver uke på grunn av manglende innbetaling. Ved å refinansiere vil disse kreditorene slutte å ringe, da trenger du bare å forholde deg til en bank og du betaler penger til bare en bank.

Egenkapital

Drømmer du om å kjøpe deg hus eller leilighet er det svært enkelt å gå på finn.no og lete opp flere forskjellige hus og leiligheter som passer den beskrivelsen som du er på utkikk etter. Samtidig er det vanskelig å få tak i drømmeboligen når man ser på prislappen, selve kjøpesummen trenger ikke nødvendigvis å umuliggjøre kjøpet, det tøffeste i dag med boligkjøp er at man må betale 15 prosent av kjøpesummen selv.

15-prosenten kalles for egenkapital og alle bankene er forpliktet til å kreve denne prosenten av deg når du ønsker å ta opp et huslån.

Selv om du har en god jobb er det vanskelig å spare opp nok penger til å betale 15 prosent av boligkjøpet. Her har man ofte to alternativ, enten låne penger av foreldre eller skaffe pengene på en annen måte.

Det er stadig blitt mer vanlig å bruke forbrukslån til å betale egenandelen ved kjøp av bolig. Denne løsningen har gjort forbrukerøkonomer kritiske, mens Trygve Hegnar gikk ut i 2017 og forsvarte forbrukslån som egenandel ved kjøp av bolig.

Hegnars argument er at det er bedre å betale litt mer i rente på egenandelen enn å vente lenge før man kommer seg inn i boligmarkedet. Ved å vente vil man også gå glipp av prisstigningen.

Forbruk

Det er mange som tror at forbrukslån er laget for at mennesker skal bruke lånet til nettopp forbruk, dette stemmer imidlertid ikke. Et forbrukslån er en betegnelse som har blitt plassert på usikrede lån.

Personer som velger å ta opp forbrukslån trenger ikke å gi noen sikkerhet, med unntak av seg selv, for å låne penger. – Dette er det mest vanlige, påpeker formidleren Lånepenger.no

Hvis du eksempelvis kjøper et hus vil du ikke få flere millioner for å finansiere huset helt uten videre. Her må banken ta huset som sikkerhet for pengene.

SIFOs undersøkelse i 2015 beviste at 33 prosent av alle som tar opp forbrukslån bruker pengene på forbruksvarer. Da banken ikke krever noen form for sikkerhet av deg for å låne pengene blir det automatisk enklere å bruke pengene på det du selv ønsker. Dermed bruker mange pengene på forbruksvarer.

Typiske ting et forbrukslån og smålån på dagen går til er TV, sofa, en ny diffuser, musikkanlegg og diverse varer av samme kategori. Husk at forbruksvarer som blir kjøpt på kreditt er mer kostbart for deg enn om du kjøper varene med kontanter, dette skyldes at du betaler rente på lånet så lenge du har lånet.

Reiser

Er det noe nordmenn elsker så er det å reise og ta det helt med ro, men ikke alle har råd til å reise eller dra på drømmeferien som de har ønsket seg i flere år. Derfor er det mange personer som bruker forbrukslån på reise og ferie. Ifølge SIFOs undersøkelse fra 2015 bruker 17 prosent av personer med forbrukslån pengene sine til å reise.

Det anbefales på det sterkeste å lage et budsjett for ferien før du reiser. Når man drar på tur er terskelen lav for å dra kredittkortet alle steder man kommer til. Dette er en tendens som enkelt kan føre til mange og høye kostnader uten at du hadde tenkt over konsekvensen på forhånd.

Om dette skjer vil du nok ikke tenke på det så lenge du er på ferie, det blir imidlertid verre når du kommer hjem til regningen fra kredittkortselskapet. Dersom du har gått på en slik smell kan du, som tidligere nevnt, refinansiere gjelden. Et annet alternativ er å begrense reisekostnadene mens du er på tur, slik at du har kontroll på regningen som kommer etter ferien.

Buffer

Vi har alle en privatøkonomi. Noen har en økonomi som tåler en trøkk dersom det blir endringer i den økonomiske situasjonen. Eksempelvis kan en person miste jobben slik at inntekten går ned. Andre kan ha en rimelig skakkjørt økonomi hvor den minste endring kan snu opp ned på alt.

20 prosent av de som tar opp forbrukslån bruker pengene på en ekstra buffer, ifølge SIFO. En buffer kan være mange ting, men den kan være kjekk å ha dersom du skulle havne i en uforutsett situasjon hvor du trenger penger raskt.

Journalistene og redaksjonene i Metro Sounds har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.