Slik ser du hvilket kredittkort som er best

Linda Holzerland12 april 20199min
betalingsterminal

På nett, radio og TV reklameres det hyppig for kredittkort, med lovnader om ulike bonuser og fordeler. Så hvordan finner man ut hvilket kredittkort som er best?

Kortene kan ha visse fordeler, slik cashback og bonuspoeng ved kjøp av utvalgte varer. Forutsetningen er likevel at man alltid betaler tilbake det man skylder i tide, og at man er forsiktig med bruken.

I realiteten velger majoriteten av norske kortholdere å la saldoen forbli ubetalt, og det er nettopp dette bankene tjener penger på.

Her ser du 4 spesifikke tips til å identifisere hvilket kredittkort som er best, samt informasjon om hvilke punkter du bør fokusere på.

Pass deg for rentefellen

Kredittkortene har én stor fordel sammenlignet med andre typer lån. Du slipper å betale renter på de pengene du bruker inntil det har gått en viss periode. Det er for eksempel ikke uvanlig at banken gir deg 50 dagers betalingsutsettelse før rentene slår inn.

Det kan være lett å overvurdere sin egen betalingsevne, ved å tenke at man alltid vi ha nok penger til å betale ned hele saldoen mot slutten av måneden.

Vårt tips er at du alltid sørger for å slette gjelden på kortet før perioden utløper. For å holde oversikt kan det være greit å lage sitt eget private budsjett.

Mange faktorer spiller inn i avgjørelsen

Å identifisere hvilket kredittkort som er best kan være vanskelig. Det er mange faktorer som spiller inn i beslutningen. I tillegg vil det avhenge av kortholders eget forbruksmønster. Et eksempel er arbeidstakere som pendler lange distanser med bil hvert år.

For denne gruppen vil det lønne seg å velge et kredittkort med høy rabatt/cashback på bensin og diesel. Reiser man derimot hyppig til utlandet med fly vil det lønne seg å velge et flybonuskort. Et tips er å bruke kredittkortinfo.no/ når du skal identifisere hvilke kredittkort som er best for ditt bruksmønster.

Fokuser på: Rentenivå, gebyrer og fordeler

Enda man har som forutsetning at pengene alltid betales tilbake innen den rentefrie tidsperioden, bør man alltid sjekke rentenivået.

Noen kort har renter som tipper 45%, mens andre lar deg slippe unna med satser udner 15%. Ta utgangspunkt i at du ikke alltid vil klare å betale ned det du skylder mot slutten av måneden. Velg derfor et kort med en akseptabel rente og styr unna de dyreste alternativene. Ideelt sett bør ikke kredittkortet ha en rente som overstige 20%.

Vær også oppmerksom på gebyrene. De fleste kredittkort har ikke årsgebyr, men det finnes definitivt unntak. Derimot har de egne gebyrer for veksling av valuta, uttak i minibank og kjøpsgebyr. Dette er viktig å gjøre seg kjent med som korteier.

Forsøk i tillegg å finne et kort som lar deg spare penger ved fast bruk, for eksempel når du fyller tanken på bilen. Les alle vilkårene nøye, da det ofte tilkommer egne regler for hvordan cashback/bonus fordeles.

Et eksempel er de kortselskapene som setter månedlige grenser for hva du kan spare på bensinkjøp. De markedsfører kredittkortet med at det er mulig å få opptil 3 000 kroner i rabatt hvert år, men ikke at bonusen har et makstak per måned som tilsvarer 1/12 av den totale bonusen.

Velg riktig type

Et punkt mange overser er hvilket betalingsnettverk kortet er knyttet opp mot. Her finnes det 2 store aktører: Visa og Mastercard.

Velger du et annet kort, slik som American Express må du være forberedt på at ikke alle utsalgssteder aksepterer kortet. 

Noen kredittkort er også knyttet opp mot BankAxept, som er en betalingsløsning som støttes av norske banker. Du vil dermed ikke kunne bruke dette kortet i utlandet, da BankAxept er laget for innenlandsbetalinger.

Forskjeller i kredittgrense

En siste forskjell man bør være obs på er kredittgrensen. I utgangspunktet kan det ikke betegnes som noen fordel at kortet har en høy tilgjengelig kredittgrense. Å ha et kredittkort med hundretusenvis av kroner i disponibel kreditt er strengt tatt ikke nødvendig, med mindre man planlegger store kjøp.

Her er det heller best å være konservativ. En kredittramme på 50.000 kroner vil som regel holde for de fleste. 

Unngå å ha flere kredittkort

Det nye registeret for usikret gjeld ble tatt i bruk i 2019. I dette registeret vil også usikret gjeld fra kredittkort inkluderes.

Registeret kan skape problemer for de som har flere kredittkort liggende, uten at de nødvendigvis bruker kortetene. Kredittrammen som er tilgjengelig på hvert kort vil nemlig legges til grunn når banken kalkulerer gjeldsgraden din. Det skjer altså til tross for at man ikke har brukt noe av de pengene som står tilgjengelig.

Dette kan skape problemer når man søker om andre typer lån, f.eks til kjøp av bolig eller bil. På bakgrunn av dette er det best å kvitte seg med alle kredittkortene man ikke bruker. Det ideelle er at man eier maks 1-2 kort.

Priseksempel: Lån 65.000 kr, o/12 mnd, Eff. rente 16,08%, Kostnader: 5.404 kr, Totalsum: 70.404 kr.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.